Πριν το 1989 και την εμφάνιση των πρώτων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι άρχισαν σιγά σιγά να εντάσσουν παιδικές ζώνες στο πρόγραμμά τους, οι μπόμπιρες της τότε εποχής δεν είχαν και πολλές επιλογές σε ότι αφορά τα παιδικά. Στρουμφάκια, Αστυνόμος Σαΐνης, και Thundercats, με τους τελευταίους αρχικά να προβάλλονται σε ώρες που τα περισσότερα παιδιά βρίσκονταν ήδη στα κρεβάτια τους. Καλή τύχη επίσης αν ήθελες να δεις Στρουμφάκια, την ώρα που στο άλλο κανάλι της ΕΡΤ είχε αθλητικά ή Φόρμουλα 1. Κάπως έτσι έβαλα φωτιά στο δωμάτιό μου το 1985, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…
Κάποια παιδάκια ήταν όμως λίγο πιο τυχερά, γιατί στο σπίτι τους υπήρχε ένα βίντεο. Μια μαγική τετράγωνη συσκευή που μπορούσε να σε ταξιδέψει στους απίστευτους, συναρπαστικούς κόσμους των ιαπωνικών mecha. UFO Robot Grendizer, Getter Robo, Robotech, Voltes V και αρκετές ακόμη σειρές ήταν υπεύθυνες για την ψυχαγωγία όσων παιδιών γεννήθηκαν στο μεταίχμιο μεταξύ της Generation X και των Millenials. Προσωπικά είμαι “άρρωστος” με το Γκέτα Ρομπότ, με το Grendizer να βρίσκεται ένα σκαλί πιο κάτω, ωστόσο δεν υπήρχε περίπτωση να χάσω την ευκαιρία να παίξω το UFO Robot Grendizer – The Feast of the Wolves, το οποίο κυκλοφορεί εδώ και λίγες εβδομάδες στα ράφια των καταστημάτων.
Δεν είμαι 100% σίγουρος για το αν αυτή είναι η πρώτη φορά που το θρυλικό manga/anime “UFO Robot Grendizer) του Go Nagai μεταφέρεται στον χώρο των video games, όπως υποστηρίζει η Microids στην επίσημη ιστοσελίδα του παιχνιδιού, καθώς το Grendizer υπήρχε και στη σειρά Super Robot Wars της Bandai Namco. Όπως και να έχει, το UFO Robot Grendizer – The Feast of the Wolves καταφέρνει να αναβιώσει τις πρώτες περιπέτειες του Duke Fleed, τελευταίου επιζώντα του πλανήτη Fleed και πιλότου του πανίσχυρου ρομπότ Grendizer.
Η πλοκή ακολουθεί τα γεγονότα της πρώτης σεζόν του manga/anime, καθώς στον πρόλογο της ιστορίας παρακολουθούμε την καταστροφή του πλανήτη Fleed από τις δυνάμεις των Vega, και την μετέπειτα διαφυγή του Duke Fleed στη Γη, όπου και παίρνει το όνομα Daisuke Umon. Ο Daisuke αναγκάζεται να κρύψει την πραγματική ταυτότητά του, όμως όταν οι Vegans υπό την ηγεσία του Blaki ξεκινούν την εισβολή τους στην Γη και συγκεκριμένα στην Ιαπωνία, ο νεαρός ήρωας σπεύδει να προστατεύσει τη νέα του πατρίδα.
Όταν έβλεπα τις βιντεοκασέτες με το Grendizer (Φλιντ: Ο Πρίγκηπας του Διαστήματος) στην τρυφερή ηλικία των 6 χρονών σίγουρα δεν ήμουν σε θέση να συνειδητοποιήσω τα μηνύματα που προσπαθούσαν να περάσουν οι δημιουργοί του. Έχοντας πλέον ζήσει 42 χειμώνες μου είναι εύκολο να διακρίνω τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει ο Go Nagai για να ξυπνήσει την περιβαλλοντική μας συνείδηση. Ο Daisuke Umon αποδίδεται ως ένας πράος, φιλειρηνικός χαρακτήρας που θέλει να αφήσει πίσω του τις κακές αναμνήσεις, μα πάνω απ’ όλα αγαπά τον πλανήτη μας και την ομορφιά της φύσης μας. Από την πλευρά του, το Grendizer, δεν αντλεί τη δύναμή του από κάποια μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, αλλά από τον ήλιο. Μπορεί να κάνω και λάθος, όμως διακρίνω πολλά από τα στοιχεία της κουλτούρας των χίπις, στην απόδοση της προσωπικότητας του Daisuke Umon.
To UFO Robot Grendizer – The Feast of the Wolves συνδυάζει στοιχεία από αρκετά διαφορετικά genres, αλλά στον πυρήνα του είναι ένα Action-Adventure. Ο χάρτης του παιχνιδιού χωρίζεται σε μικρότερες πίστες-περιοχές, οι οποίες είναι ανοιχτές προς εξερεύνηση και περιλαμβάνουν αρκετές προαιρετικές αποστολές και δραστηριότητες. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο mini-map, αλλά ούτε και κάποιο in-game map, οπότε θα χρειαστεί να βασιστείτε αποκλειστικά στην παρατηρητικότητά σας για να εντοπίσετε όλες τις προαιρετικές δραστηριότητες. Αντίθετα, για τις βασικές αποστολές υπάρχουν σχετικά objective markers που σας δείχνουν την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσετε.
Σύντομα πάντως θα διαπιστώσετε ότι για να συλλέξετε τις πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για την αναβάθμιση του ρομπότ σας θα χρειαστεί να ξεψαχνίσετε κάθε περιοχή για να βρείτε όλα τα collectibles (Stadiums, Golden Toriis, Danbei’s Cows και Grendiner Menus) και τα Legendary Chests. Επίσης, σε κάθε περιοχή υπάρχει μια βάση των Vega, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο αφότου ολοκληρώσετε το σχετικό κεφάλαιο της ιστορίας. Θα πρέπει λοιπόν να επιστρέψετε στους προηγούμενους χάρτες και να καταστρέψετε τους εχθρούς σε αυτές τις βάσεις για να συλλέξετε τα resources, που θα σας βοηθήσουν να ξεκλειδώσετε όλη την “ιπποδύναμη” του Grendizer.
Το οπλοστάσιό σας περιλαμβάνει όλα τα διάσημα abilities του Grendizer, όπως τα Shoulder Boomerangs, το Screw Crusher Punch, το Double Harker και το πανίσχυρο Space Thunder. Βέβαια, τα abilities αυτά ξεκλειδώνουν σταδιακά, οπότε στα πρώτα στάδια θα χρειαστεί να βασιστείτε κυρίως στις γροθιές και στο τσεκούρι σας για τις μάχες σώμα με σώμα, στο Anti-Gravity Storm και στα Shoulder Boomerangs, τα οποία είναι και το μοναδικό ranged όπλο που έχετε στη διάθεσή σας. Όλα βέβαια τα abilities καταναλώνουν energy, που με τη σειρά του αναπληρώνεται από τις melee επιθέσεις σας. Ενέργεια απαιτείται όμως και την αναπλήρωση των hit points σας, μια διαδικασία που διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα, διάστημα στο οποίο είστε ευάλωτοι σε οποιαδήποτε επίθεση.
Ο βαθμός πρόκλησης δεν θα λέγαμε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλός, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι εχθροί συγχωρούν τα λάθη σας. Θα πρέπει να πολεμάτε μυαλωμένα, να έχετε πάντα στο νου σας το διαθέσιμο energy σας, και να μην ξεχνάτε ότι το dodge είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας. Καλό θα είναι επίσης να μελετήσετε τους εχθρούς σας και να απομνημονεύσετε το μοτίβο των επιθέσεων τους. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιοι που προστατεύονται από ασπίδες, οι οποίες σπάνε μονάχα μετά από μια συγκεκριμένη επίθεση. Λόγου χάρη, θα πρέπει να πρώτα να εκτελέσετε ένα Anti-Gravity Storm, μετά να επιτεθείτε με γροθιά, μετά με το τσεκούρι σας και μετά ξανά με το Anti-Gravity Storm. Όπως καταλαβαίνετε, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει χώρος για button mashing.
Οι πιο επικές αναμετρήσεις είναι αυτές απέναντι στα “Saucer Beasts”, όπως το Girugiru, το Gamegame και το Gorugoru, όχι τόσο για τον βαθμό δυσκολίας τους, αλλά για τις νοσταλγικές μνήμες που ξυπνούν από τα παιδικά σας χρόνια. Δύο είναι τα πραγματικά δύσκολα boss fights, η δεύτερη φάση του FuiFui, στον πρόλογο της ιστορίας, και η πρώτη φάση του Gingin στο φινάλε της. Πρακτικά, το παιχνίδι δεν σας ζητά να νικήσετε τα bosses όταν βρίσκονται σε αυτές τις φάσεις, όμως αν τα καταφέρετε θα κερδίσετε τα δύο πιο σπάνια και πιο δύσκολα Achievements/Trophies.
Οι λιγότερο αξιομνημόνευτες στιγμές του UFO Robot Grendizer – The Feast of the Wolves είναι τα τμήματα που μεσολαβούν πριν και μετά από κάθε κεφάλαιο της ιστορίας. Σε αυτά το gameplay αλλάζει, ακολουθώντας τα χνάρια των shoot ‘em up, βάζοντάς στο πιλοτήριο δύο ιπτάμενων δίσκων, του Spaizer και του TFO. Στη δεύτερη περίπτωση, αναλαμβάνετε τον ρόλο του Koji Kabuto, του κεντρικού πρωταγωνιστή της σειράς Mazinger Z. Δεν έχουμε πολλά να πούμε για αυτές τις πίστες, μιας και δεν εισάγουν κάποιον ιδιαίτερο μηχανισμό στο gameplay, απλά αποφεύγετε τα πυρά και πυροβολείτε όλα τα εχθρικά σκάφη. Μάλιστα, σε αυτά τα τμήματα ο βαθμός πρόκλησης πέφτει τόσο χαμηλά, που οδηγεί στην απόλυτη βαρεμάρα. Συνολικά, λοιπόν θα τα χαρακτηρίζαμε ως έναν ατυχή πειραματισμό από την πλευρά των developers.
Αν κρίνουμε και από την χαμηλή αντοχή του τίτλου (10 ώρες αρκούν για το 100% completion), θα λέγαμε ότι οι shoot ‘em up πίστες προστέθηκαν απλά και μόνο για να επεκτείνουν λιγάκι τη συνολική διάρκειά του. Μια διάρκεια που θα μπορούσε να επεκταθεί πολύ πιο ορθολογικά, αν η Microids είχε προσθέσει την αποστολή “The prince from another world” στην standard έκδοση του παιχνιδιού, αντί να την κλειδώσει πίσω από ένα paywall στην deluxe έκδοση και σε ένα πανάκριβο DLC (14.99€).
Στο οπτικό κομμάτι, το UFO Robot Grendizer – The Feast of the Wolves δείχνει κάπως μετριοπαθές, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην εικαστική προσέγγιση των γραφικών. Το αποτέλεσμα δεν είναι άσχημο, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να ήταν καλύτερο αν η Endroad είχε επιλέξει τον δρόμο των cel-shaded γραφικών, σαν και αυτών που είχαμε δει στο Transformers: Devastation. Υπάρχουν επίσης και κάποιες τεχνικές ατέλειες, όπως έντονο texture popping, φαινόμενα clipping και ορισμένες περιστασιακές πτώσεις του frame rate, αλλά δεν επηρεάζουν σημαντικά την όλη εμπειρία. Η μόνη πραγματική ενόχληση είναι η κάμερα, τόσο στις μάχες, όσο και στο exploration, όπου με κάθε βήμα του Grendizer, τραντάζεται ολόκληρη η εικόνα, φτάνοντας μας ένα στάδιο πριν τη ναυτία. Στον αντίποδα, θετικές εντυπώσεις αφήνει τόσο το soundtrack, που περιλαμβάνει τα κλασικά μουσικά θέματα του anime, όσο και το voice acting.
Το review βασίστηκε στη ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media.
VERDICT
Το κοινό στο οποίο απευθύνεται το UFO Robot Grendizer – The Feast of the Wolves είναι μάλλον περιορισμένο, ωστόσο όσοι έζησαν τις περιπέτειες του “πρίγκηπα του διαστήματος” μέσα από τις βιντεοκασέτες της Joy Video, και τις ερμηνείες αγαπημένων ηθοποιών, όπως του αειμνήστου Γιώργου Βασιλείου, αξίζει να του δώσουν μια ευκαιρία. Παρά τις τεχνικές ατέλειές του και τα μετριοπαθή γραφικά, είναι πιστό στο πρωταρχικό υλικό και υπόσχεται μια αυθεντική εμπειρία Grendizer, που θα σας ταξιδέψει στη χρυσή εποχή των mecha και των super robots.
Más historias